Słodka cukierenka

Słodka cukierenka

wtorek, 23 kwietnia 2013

Torcik truflowy z musem cytrynowym-przepis zaczerpnięty z jednego z blogów kulinarnych Słodkie Fantazje:)





Ciasto czekoladowe:
200 g gorzkiej czekolady
160 g masła
4 jajka
220 g cukru pudru

Mus cytrynowy:
100 ml soku wyciśniętego z cytryn
1 1/4 łyżki żelatyny w proszku
skórka otarta z 2 sparzonych cytryn
3 duże jajka w temperaturze pokojowej
100 g cukru pudru
300 ml śmietany 30%

Dodatkowo:
czekolada do dekoracji tortu
2 opakowania rurek waflowych w czekoladzie

Czekoladę i masło rozpuścić w rondelku,od czasu do czasu mieszając.Dodać połowę cukru pudru,wymieszać i odstawić do przestudzenia.Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli,pod koniec ubijania dodać cukier puder,następnie żółtka,wmieszać delikatnie lekko ciepłą masę czekoladową.W czajniku zagotować ok 2 litry wody.Spód tortownicy o śr.22 cm wyłożyć papierem do pieczenia(ja użyłam tortownicy o śr.28 cm,dlatego torcik wyszedł niższy).Ciasto przelać do formy.Na dolną półkę piekarnika wstawić większą brytfannę,napełnić ją do 2/3 wrzącą wodą.Na wyższą półkę piekarnika wstawić tortownicę,piec ok 40 minut w temperaturze 180 stopni.Po upieczeniu wyłączyć piekarnik,pozostawić jeszcze 15 min w środku.Wystudzić w tortownicy i nie wyjmować z niej ciasta.

Sok z cytryny przelać do rondelka,dodać startą skórkę z cytryny i żelatynę.Pozostawić na kilka minut,by żelatyna napęczniała.Mieszając podgrzać do całkowitego rozpuszczenia,nie gotować.Wystudzić.

Jajka ubić z cukrem pudrem,śmietanę ubić na sztywno,połączyć z ubitą masą jajeczną,delikatnie wymieszać.Mieszając dodać wystudzony sok z cytryn z żelatyną(nie dodawać ciepłego).Wstawić na chwilę do lodówki by masa stężała.Lekko tężejący mus wyłożyć na wystudzone ciasto,wierzch wygładzić.

Boki deseru delikatnie oddzielić od brzegów tortownicy za pomocą zwilżonego w gorącej wodzie noża.Ciasto z musem wyjąć z tortownicy.Wierzch ozdobić wiórkami czekolady,a boki według uznania(użyłam waflowych rurek).Ciasto obwiązać tasiemką i wstawić do lodówki na 30 minut.Po wyjęciu zdjąć tasiemkę.

Smacznego









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz