Słodka cukierenka

Słodka cukierenka

czwartek, 5 grudnia 2013

Sernik z rosą nr 2

Serniczek z rosą tym razem w innej odsłonie,robiony nie na twarogu tylko na serkach
-wyszedł fenomenalny,znikał z szybkim tempie,zbliżają się święta więc bardzo polecam upiec.




Spód:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
150 g masła lub margaryny
2 żółtka

Masa serowa:
1,25 kg twarogu(ja użyłam serków typu speisequark 40 %)
1 i 1/2 szklanki cukru
1 szklanka mleka
2 i 1/2 budyniu waniliowego
1/2 szklanki oleju
2 jajka
2 żółtka


Piana:
 4 białka
2/3 szklanki cukru
1 łyżka octu


Wszystkie składniki na ciasto zagnieść,owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.W tym czasie przygotowujemy blaszkę 25x 40 cm(wykładamy papierem do pieczenia).

W dużej misce umieszczamy nasze serki,jajka i żółtka i miksujemy chwilę do połączenia składników.Następnie dodajemy cukier,olej,budynie i mleko i znowu miksujemy chwileczkę.Przed wylaniem sera,ciasto gęsto nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 15 minut w temperaturze 190 stopni.Na gotowy spód przelewamy naszą masę serową.Pieczemy ok 1 godziny w temperaturze 170-180 stopni.

W tym czasie ubijamy pianę z białek,do której pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i ocet i delikatnie mieszamy.Gdy sernik się upiecze wykładamy pianę na ciasto,rozsmarowujemy równomiernie i dla ładniejszego efektu robimy falę widelcem.Wkładamy do piekarnika jeszcze na 10-15 minut 180 stopni.Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Smacznego





 

2 komentarze:

  1. Prześlicznie wyszedł ci ten sernik, jest naprawdę cudny :) Jeden z moich ulubionych :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń