Słodka cukierenka

Słodka cukierenka

piątek, 6 grudnia 2013

Torcik czekoladowy-z okazji 6-tej rocznicy

Torcik zrobiony na naszą szóstą rocznicę związku,w planach miałam coś innego,ale niestety czas mnie gonił i powstał taki mini torcik,który bardzo smakował mężowi,polecam szczególnie krem który jest mega czekoladowy.





Biszkopt:
5 jajek
140 g cukru
140 g mąki
50 g masła

Krem budyniowy:
400 ml mleka
1 opakowanie budyniu czekoladowego
3 łyżki cukru
100 g gorzkiej czekolady
200 g masła

Poncz:
1/4 szklanki ciepłej wody
2 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:
wiórki kokosowe do dekoracji
orzeszki w czekoladzie


Biszkopt:masło roztopić i ostudzić,oddzielić żółtka od białek,żółtka utrzeć na puszystą masę z 70 g cukru,a białka ubić na sztywno z 70 g cukru,masę żółtkową dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać,następnie stopniowo dodawać mąkę,a na końcu roztopione masło.Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia,przelać ciasto.Piec ok 30 minut w temperaturze 170-180 stopni,do suchego patyczka.

Z mleka,budyniu i cukru przygotować budyń,budyń rozmieszać z trzema łyżkami cukru i niewielką ilością mleka,resztę mleka zagotować,rozmieszany budyń wlać do gotującego się mleka i gotować na małym ogniu aż zgęstnieje,na końcu dodać połamaną na kawałki gorzką czekoladę,mieszać aż się rozpuści.Przykryć folią aluminiową i pozostawić do ostygnięcia.Masło utrzeć mikserem,stopniowo dodawać przestudzony budyń.Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty,naponczować,wyłożyć połowę kremu,przykryć drugim blatem i posmarować cienką warstwą kremu(pozostawić trochę do dekoracji).Użyłam do tego szprycy,dekoracja dowolna-według upodobań.Torcik wstawić na kilka godzin do lodówki.

Smacznego





 

4 komentarze:

  1. musi być pyszny:) Gratulacje rocznicy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję,bardzo polecam upiec,nie jest przekombinowany,prosty torcik i bardzo smaczny :)

      Usuń
  2. Wygląda obłędnie!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń