Słodka cukierenka

Słodka cukierenka

czwartek, 8 sierpnia 2013

Wuzetka






Ciasto:
8 jajek
1 szklanka cukru
80 g mąki pszennej
50 g mąki ziemnaczanej
4 łyżki kakao
szczypta soli


Krem:
1 l śmietany 30-36%
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki wody
1/3 szklanki cukru
200 g powideł śliwkowych

Poncz:
1/2 szklanki ciepłej lekko osłodzonej wody

Polewa:
1 tabliczka mlecznej czekolady(100g)
1 tabliczka gorzkiej czekolady(100g)
 100 ml mleka

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli.Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier,a następnie kolejno żółtka i obydwie przesiane mąki z kakao.Dno blachy o wymiarach 40x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Wylać nasze ciasto na blaszkę,piec ok 30 -40 minut w temperaturze 175-180 stopni do suchego patyczka.Wyjąć z piekarnika,pozostawić do wystudzenia,a nastepnie przekroić na 2 blaty.

Żelatynę namoczyć w wodzie i odstawić na 10 minut,po tym czasie podgrzać ją w kąpieli wodnej do rozpuszczenia.Śmietanę ubić na sztywno,pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i nadal ubijać.Do żelatyny dodać troszkę śmietany i wymieszać a następnie całość dodać do pozostałej śmietany,zmiksować na gładko.Z kremu odłożyć ok 3/4 szklanki kremu do dekoracji.

W blaszce ułożyć pierwszy blat,naponczować go dokładnie i posmarować powidłami,wyrównać.Wyłożyć krem,przykryć drugim blatem,naponczować i wstawić do lodówki do schłodzenia na 30 minut.Śmietanę i połamaną czekoladę umieścić w rondelku i rozpuścić w kąpieli wodnej.Polać wierzch ciasta i ponownie schłodzić,a następnie pokroić na kwadraty i szprycą zrobić kleksy na każdym kawałku.Schłodzić.

Smacznego









2 komentarze:

  1. Mmmm...aż ślinka cieknie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) pierwszy raz robiłam z powidłami i nie żałuje że zaryzykowałam,pychota :)

      Usuń