Słodka cukierenka

Słodka cukierenka

sobota, 23 listopada 2013

Cycki murzynki

Jakiś czas temu w internecie znalazłam podobne ciasto,nazwa ta sama,tylko bez jasnego biszkoptu,można znaleźć też te ciasto pod inną nazwą a jakże krzykliwą-cycki teściowej :) ogólnie troszkę jest pracy przy tym cieście ale smak rekompensuje trud włożony w upieczenie.Bardzo polecam,zawsze ja próbuję pierwszy kawałek a tym razem mąż dorwał mi się do talerza :)






Składniki na biszkopt makowo-kokosowy(blaszka 25x40 cm):
7 białek
1 szklanka cukru
1 szklanka maku(gotowanego i zmielonego)
1 szklanka wiórek kokosowych


Biszkopt jasny:
4 jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek oleju


Masa maślano-budyniowa:
7 żółtek
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka cukru
3 opakowania budyniu waniliowego
1 kostka masła(250g)
1 i 1/2 l mleka


Poncz:
1 szklanka ciepłej przegotowanej wody
2-3 łyżki cukru
2-3 łyżki soku z cytryny


Wierzch:
24 biszkopty okrągłe
poncz do nasączenia garść rodzynek

Polewa:
7 łyżek kakao
7 łyżek masła
7 łyżek słodkiej śmietany
7 łyżek cukru

Dodatkowo:
2-3 łyżki dżemu wiśniowego



Biszkopt makowo-kokosowy:Białka ubić na sztywno,pod koniec ubijania dodać cukier,a następnie mak i wiórki kokosowe.Delikatnie wymieszać,wyłożyć do blaszki,piec ok 25 minut w temperaturze 170 stopni.

Biszkopt jasny:Białka ubijamy z cukrem,dodajemy żółtka,a następnie olej i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,piec ok 30-35 minut w temperaturze 170-175 stopni.

Masa maślano budyniowa:1 l mleka zagotować,pozostałe składniki(oprócz masła) dobrze wymieszać lub ubić mikserem,wlać do gotującego się mleka,mieszać cały czas do zgęstnienia.Wystudzić.Masło utrzeć,stopniowo dodawać ugotowany i wystudzony budyń.

Wierzch:biszkopty nasączyć w ponczu i układać jeden obok drugiego na masie budyniowej.

Polewa:wszystkie składniki umieścić w garnku i podgrzać(nie gotować),mieszać co jakiś czas do momentu aż cukier się rozpuści,tak przygotowaną polewę lekko przestudzić,ale tak by konsystencja była jeszcze lejąca.

Składanie ciasta:
Biszkopt jasny-dżem-połowa kremu-biszkopt makowo-kokosowy-reszta kremu-nasączone biszkopty w ponczu-polewa czekoladowa-rodzynki

Całość schłodzić i przechowywać w lodówce.

Smacznego








 

4 komentarze:

  1. Hahaha nazwę ma obłędną !
    Ale wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne ciasto, bardzo je lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne ciasto, uwielbiam je :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To jest ciasto naprawdę rewelacyjne w smaku.Wczoraj jadłam u MIROSŁAWY.Jest zawsze świetne i bardzo szybko znika ze stołu.Wymaga trochę zachodu, ale warto.Polecam.

    OdpowiedzUsuń