Słodka cukierenka

Słodka cukierenka

niedziela, 17 listopada 2013

Kopiec kreta

Jakiś czas temu zostałam poproszona o zrobienie tego ciasta,w sumie nie ma przy nim dużo pracy,a połączenie biszkopta,śmietany i bananów to chyba najlepsze połączenie jakie może być.Szczerze to jeszcze nigdy nie jadłam tego ciasta i nie żałuję że je zrobiłam i Was również zachęcam :)







Ciasto:(tortownica 28 cm)
200 g mąki 
200 g cukru
150 g masła roztopionego
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao

Masa śmietanowa:
800 ml śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru
6 kostek gorzkiej czekolady
4 śmietan-fixy
1 łyżka żelatyny
pół szklanki przegotowanej wody
4-5 bananów


Białka oddzielamy od żółtek,białka ubijamy na sztywną masę z cukrem,następnie dodajemy żółtka,mąkę,roztopione masło,proszek do pieczenia,kakao i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia,przelewamy nasze ciasto.Piec 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.Upieczone ciasto studzimy.Gdy wystygnie wydrążamy jego środek,pozostawiając spód i boki(ok 1cm).

Banany obieramy i kroimy wzdłuż na połowę,układamy na środku ciasta.Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie,studzimy.Śmietanę miksujemy z fixami i cukrem pudrem,gdy odpowiednio się ubije wlewamy żelatynę i miksujemy jeszcze chwilę do całkowitego połączenia.Czekoladę ścieramy na tarce i dodajemy do śmietany,lekko mieszamy łyżką.Tak przygotowaną masę nakładamy na ciasto formując kopiec.Następnie całe ciasto dokładnie obsypujemy pozostałym z wydrążenia,pokruszonym ciastem.Wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego















 

2 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam tego ciasta ! Czas to nadrobić wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie jedłam takiego ciasta ale smacznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń