Słodka cukierenka

Słodka cukierenka

środa, 21 sierpnia 2013

Fale Dunaju

W końcu obiecane Fale Dunaju,samo ciasto bardzo mi wyrosło,w przepisie są podane trzy łyżeczki proszku do pieczenia,ale spokojnie dwie wystarczą.Ciasto wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem,mnie również,są różne wersje tego ciasta,a ponieważ wiśnie nie są moimi ulubionymi owocami postanowiłam wykorzystać jabłka,z którymi smakuje równie pysznie :)






Ciasto:
4 jajka
170 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
150 ml oleju
200 ml mleka +  2 łyżki
2 i 1/2 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki kakao
500 g jabłek

Poncz:
1/2 szklanki gorącej wody
2 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny

Krem:
500 ml mleka
2 budynie waniliowe
5 łyżek cukru
150 g miękkiego masła

Polewa:
1 tabliczka gorzkiej czekolady(100g)
50 ml mleka
1 łyżka masła


Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli,cały czas ubijając stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy a następnie po jednym żółtku,wlać olej i delikatnie wymieszać szpatułką,następnie dodać mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,powoli wymieszać drewnianą łyżką.

Formę o wymiarach 35x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia,wylać połowę ciasta,a do drugiej połowy dodać kakao i 2 łyżki mleka,wymieszać i wylać równomiernie na jasne ciasto.Jabłka obieramy,pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na małe kawałeczki,które następnie rozkładamy na cieście,można je lekko wepchnąć.Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni.Po upieczeniu wystudzić.Gorącą wodę wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny i naponczować wystudzone ciasto.

Budyń gotujemy na 500 ml mleka,dodając cukier,wystudzić.Miękkie masło utrzeć na puszystą masę,następnie powoli dodajemy wystudzony budyń,łyżka po łyżce dokładnie miksując na gładką masę.Gotowy krem rozsmarowujemy na cieście i wkładamy do lodówki.

Czekoladę,mleko i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy ciasto,wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

Smacznego













2 komentarze:

  1. Właśnie mam w zamiarze zrobić Fale Dunaju, Twój przepis jeszcze bardziej mnie zachęcił:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam,z jabłkami jest pyszne i cieszę się,że zmotywowałam kogoś do działania :)

      Usuń