Słodka cukierenka

Słodka cukierenka

czwartek, 4 kwietnia 2013

Tort na roczek






Biszkopt:
7 jajek
30 dag cukru
6 łyżek ciepłej wody
15 dag mąki pszennej
15 dag mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielić od  żółtek,białka ubić na sztywno,dodać cukier,ubijać na wolnych obrotach,dodać żółtka,na końcu wodę i wszystko dalej ubijać tak długo aż powstanie gęsta masa.Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia,po czym dodać je do masy i delikatnie wymieszać.Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia(boki również ponieważ biszkopt rośnie bardzo duży).Piec    ok.45-50 min w temperaturze 180-200 stopni.Po upieczeniu studzimy w formie,przekrawamy na 3 równe części.


Krem budyniowo-maślany:
2 kostki masła
3/4 l mleka
7-8 łyżek cukru
2 budynie waniliowe

Dodatkowo:
2 łyżki kakao(do kremu czekoladowego)
ozdoby z cukru
tabliczka mlecznej czekolady
dżem dowolnego smaku

Budyń gotujemy na 3/4 l mleka,studzimy.W tym czasie masło ubijamy na białość,powoli po 1-2 łyżce dodajemy wystudzony budyń,aż do końca,tak przygotowany krem dzielimy na połowę(ale nie trzeba).Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.Do jednej połowy kremu dodajemy rozpuszczoną czekoladę i 2 łyżki kakao,miksujemy.

Pierwszą warstwę biszkopta kładziemy na paterze,skrapiamy wodą,smarujemy dżemem a następnie połową kremu waniliowego,przykrywamy drugą warstwą,znowu skrapiamy wodą i rozsmarowujemy 3/4 kremu czekoladowego,nie wielką ilość zostawiamy do dekoracji tortu,przykrywamy ostatnią warstwą biszkoptu i zarówno górę tortu jak i boki przykrywamy kremem waniliowym.Tort przyozdabiamy według uznania,schładzamy w lodówce.

Smacznego








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz