Słodka cukierenka

Słodka cukierenka

wtorek, 2 lipca 2013

Ciasto jogurtowo-truskawkowe





Składniki:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
30 g roztopionego i wystudzonego masła
2 jajka
300 g jogurtu naturalnego
500 g truskawek

Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia


Truskawki umyć,oczyścić z szypułek i pokroić na połówki.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną,puszystą masę,dodać jogurt oraz masło i lekko zmiksować.Następnie dodać mąkę i delikatnie wymieszać.Nie mieszamy zbyt długo,tylko do połączenia składników,tak aby masa nie straciła swojej puszystości.

Blaszkę o wymiarach 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia,przełożyć przygotowaną masę.Na wierzchu ułożyć truskawki.Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni,do suchego patyczka.Wyjąć z piekarnika i przestudzić.Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz