Słodka cukierenka

Słodka cukierenka

czwartek, 25 lipca 2013

Brownie z truskawkami i bezą

Mega czekoladowe ciasto,truskawki świetnie do niego pasują nie mówiąc już o bezie.Jeśli ktoś lubi takie ciasta to koniecznie namawiam do upieczenia bo na prawdę warto,niektórzy mieli już okazję się przekonać o smaku tego brownie :)





Ciasto:
170 g masła
180 g gorzkiej czekolady
4 jajka(temp.pokojowa)
1 szklanka cukru
120 g mąki
2 łyżki kakao

Beza:
4 białka
250 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej


Dodatkowo:
300 g truskawek


W garnku roztopić masło,zdjąć z palnika,dodać połamaną czekoladę i mieszać aż do jej roztopienia.Lekko przestudzić.
W misie delikatnie wymieszać jajka,dodać cukier,następnie przesianą mąkę i kakao,oraz przestudzoną czekoladę z masłem,wymieszać.

Formę o wymiarach 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia,przelać nasze ciasto.Truskawki myjemy,pozbawiamy szypułek i kroimy na połówki.Wykładamy truskawki w równych odstępach na ciasto.Piec ok 20 minut w temperaturze 180 stopni,ciasto powinno się podpiec.

W tym czasie przygotowujemy bezę.Białka ubijamy na sztywno,pod koniec dodajemy cukier,oraz przesianą mąkę ziemniaczaną.Bezę delikatnie rozsmarowujemy na podpieczonym cieście.Piec 40 minut w temperaturze 160-170 stopni.Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy jest suchy(nie musi być) ale nie powinno być na nim surowego ciasta.Studzimy kilka godzin i dopiero wystudzone kroimy.

Smacznego








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz