Słodka cukierenka

Słodka cukierenka

niedziela, 20 października 2013

Torcik czekoladowo-pomarańczowy z bezą

W moich zamierzeniach miało powstać ciasto,ale wyszedł torcik,wydaje mi się że chyba lepiej się prezentuje.Jeszcze nie robiłam kremów z dodatkiem soków owocowych i bardzo się zaskoczyłam,ale miło bo smakuje świetnie,sam krem nie jest za ciężki i lekko orzeźwiający,polecam :)





Ciasto czekoladowe:
1 i 3/4 szklanki mąki
1 i 1/2 szklanki cukru
2/3 szklanki kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka kefiru
1/2 szklanki oleju
2 jajka
1 szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy (rozpuszczalnej)

Beza:
5 białek
300 g cukru
1-2 łyżki soku z pomarańczy

Budyń pomarańczowy:
1 litr mleka
5 żółtek
1 łyżeczka masła
1 pomarańcza
4 łyżki cukru waniliowego
100 g mąki ziemniaczanej
150 g masła

Polewa:
200 g mlecznej czekolady
2-3 łyżki mleka

Dodatkowo:
orzeszki w czekoladzie


Ciasto:do dużej miski wlać kefir,olej,jajka i wymieszać mikserem na wolnych obrotach,dodać suche składniki i zmiksować do połączenia składników,następnie powoli dodawać gorącą kawę,cały czas mieszając.Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia,przelać nasze ciasto.Piec 45-50 minut w temperaturze 170-180 stopni,do tzw.suchego patyczka.Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa blaty.

Beza:białka ubić na sztywno,pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i miksować aż cukier dobrze się rozpuści,na koniec dodać sok z pomarańczy.Bezę wyłożyć do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.Piec 60-70 minut w temperaturze 120 stopni.Wyjąć z piekarnika i pozostawić na papierze do całkowitego wystudzenia.

Budyń:Z pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok,z całości mleka odlać 1 szklankę,do której dodajemy żółtka,cukier i mąkę,miksujemy dokładnie.Do reszty gotującego się mleka z jedną łyżeczką masła dodajemy naszą mieszaninę budyniową,cały czas mieszając gotujemy chwilę na małym ogniu aż zgęstnieje,na końcu dodajemy sok i skórkę z pomarańczy,Studzimy.Wystudzony budyń miksujemy z masłem.Czekoladę rozpuszczamy z kąpieli wodnej z mlekiem.

Składanie ciasta:ciasto czekoladowe-budyń pomarańczowy-beza-budyń pomarańczowy-ciasto czekoladowe-polewa.Dodatkowo przybrałam torcik orzeszkami w gorzkiej czekoladzie.

Smacznego
























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz