Słodka cukierenka

Słodka cukierenka

środa, 9 października 2013

Sernik krówkowy

Długo miałam w planach zrobić właśnie ten serniczek,ale w końcu powstał i wcale nie było przy nim dużo pracy,co jak co ale serniki uwielbiam piec.Gorąco polecam bo jest taki jak myślałam.Miałam dzisiaj miłą niespodziankę i dostałam mnóstwo owoców z którymi coś trzeba będzie zrobić,w głowie już mi świta pomysł na ciasto ze śliwkami lub nektarynkami może na zimno.







Spód:
200 g ciasteczek maślanych
100 g roztopionego masła
2 łyżki ciemnego gorzkiego kakao
2 łyżki słodkiego kakao(u mnie Nesquik)

Masa serowa:
1 kg mielonego twarogu
4 jajka
400 g masy krówkowej
2 budynie waniliowe
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru(nie trzeba dawać,chyba że ktoś woli słodsze serniki)

Polewa:
100 g masy krówkowej
50 g śmietany 30 %
2 łyżeczki masła


Ciasteczka na spód zgniatamy na pył(albo blenderem,lub tak jak ja to robię-ciasteczka wrzucam do większego woreczka i przy pomocy wałka zgniatam),następnie dodajemy roztopione masło,kakao ciemne i jasne,mieszamy.Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia,przesypujemy nasze rozgniecione ciasteczka i lekko uklepujemy.Wkładamy do lodówki na 30 minut.

Do misy miksera wkładamy twaróg i jajka,miksujemy chwilę na wolnych obrotach,żeby ser i jajka ładnie nam się połączyły,następnie dodajemy budynie,masę krówkową i cukier,znowu miksujemy do połączenia składników.Przelewamy na schłodzony ciasteczkowy spód.Piec 1 i 1/2 godziny w temperaturze 150-160 stopni.Po upieczeniu studzimy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.Wyciągamy z piekarnika,zdejmujemy obręcz.W małym rondelku podgrzewamy masę krówkową,śmietanę i masło,mieszamy i jeszcze ciepłą polewamy nasz sernik.

Smacznego















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz