Słodka cukierenka

Słodka cukierenka

wtorek, 21 maja 2013

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką






Ciasto:
2 i 1/2 szklanki mąki
250 g zimnego masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek

Budyniowa pianka:
5 białek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe
1/2 szklanki oleju

Dodatkowo:
500 g rabarbaru
2-3 łyżki cukru
cukier puder do oprószenia

Z podanych składników zagnieść ciasto,podzielić na dwie części 60% i 40%,każdą zawinąć w folię spożywczą i zamrozić,najlepiej tę czynność zrobić dzień wcześniej.

Blachę o wymiarach 30/20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta(60%),lekko przyklepać dłonią.Podpiec na złoty kolor przez 20 minut w temperaturze 190 stopni.Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Kiedy spód jest wystudzony ubijamy białka na sztywno,powoli dodając po łyżce cukru oraz cukier waniliowy,cały czas ubijając na najwyższych obrotach.Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy powoli miksując,by dobrze się rozpuścił,na końcu strużką wlać olej,miksując do połączenia.

Na podpieczony zimny spód wyłożyć ubitą budyniową piankę,wyrównać.Rabarbar myjemy,osuszamy na papierowych ręcznikach,kroimy na małe kawałki i obsypujemy dwoma łyżkami cukru,wykładamy na pianę.Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).Piec 40-45 minut w temperaturze 190 stopni.Wyjąć,przestudzić i oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz