Słodka cukierenka

Słodka cukierenka

sobota, 14 września 2013

Snikers


Obiecywałam coś słodkiego i pysznego,a więc jest.Przyznam się,że może i ciasto jest bardzo czasochłonne,ale jaki efekt i smak.Dla takich chwil chyba warto się poświęcić :)





Ciasto:(składniki na 3 blaty):blaszka o wymiarach 25x30 cm
600 g mąki
1/2 szklanki cukru
2 jajka
2 żółtka
200 g margaryny
3 łyżki mleka
3 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 opakowanie cukru waniliowego

Polewa orzechowa:
200 g posiekanych orzechów(włoskich,laskowych,ziemnych)
80 g margaryny
1 łyżka cukru
2 łyżki miodu

Krem:
1 duży budyń waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
4 łyżki cukru
700 ml mleka

Masa kajmakowa:
500 ml mleka
1 i 1/2 szklanki cukru
70 g masła
lub mała puszka masy kajmakowej(ok 200g)



Na początku przygotowujemy polewę orzechową.W małym rondelku rozpuszczamy margarynę z cukrem i miodem,na koniec dodajemy posiekane orzechy i gotujemy chwilę do rozpuszczenia cukru,odstawiamy do przestudzenia.

Mąkę przesiewamy z sodą,dodajemy posiekaną margarynę i pozostałe składniki,zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 równe części.Każdą część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt podsypując mąką,aby ciasto się nie kleiło,ciasto przenosimy na papier do pieczenia.

Masę krówkową jeśli robimy sami to warto przygotować dzień wcześniej,a na drugi dzień tylko lekko podgrzać.Mleko zagotowujemy z cukrem,a następnie zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy ok 3 godzin od czasu do czasu mieszając,aby nasza masa nie przypaliła się.Gdy masa jest już gotowa garnek ściągamy z ognia i dodajemy masło,chwilę mieszamy do rozpuszczenia.

Krem:500 ml mleka zagotowujemy z cukrem,w pozostałym mleku dokładnie mieszamy budyń i mąki.Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę budyniową i ciągle mieszając gotujemy do zgęstnienia.Ostudzić.

Dwa blaty ciasta pieczemy na złoty kolor ok 8-12 minut w temperaturze do 170  stopni,na trzeci blat nakładamy polewę orzechową i pieczemy 13-15 minut.Blaty wyjmujemy i studzimy,przy wyjmowaniu trzeba uważać,bo blaty mogą nam się złamać.

Wykonanie:pierwszy upieczony blat smarujemy kremem budyniowym,przykrywamy drugim blatem,drugi blat smarujemy masa kajmakową i przykrywamy ostatnim blatem z orzechami.Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc.


Smacznego
















 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz