Spód:
180-200 g herbatników maślanych
80-100 g masła
Masło rozpuścić,herbatniki zmielić w blenderze lub tradycyjnie włożyć do woreczka i wałkiem zmielić na pył,do rozdrobnionych ciasteczek dodać roztopione masło.Wymieszać,w tym czasie przygotować tortownicę,wyłożyć spód papierem do pieczenia a następnie wyłożyć ciasteczkami z masłem,wstawić do lodówki żeby się schłodziło.
Masa jogurtowa:
500 ml jogurtu naturalnego
6 łyżeczek żelatyny
300 ml śmietany 30%
2/3 szklanki cukru pudru
2 puszki brzoskwiń (po 480 g)
Dodatkowo:
galaretka pomarańczowa lub brzoskwiniowa
Jogurt wymieszać z cukrem.Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody,ostudzić.Rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę wymieszać z kilkoma łyżkami jogurtu a następnie połączyć z pozostałym jogurtem.Masę schłodzić w lodówce przez kilka minut aż zacznie tężeć.Śmietanę ubić na sztywno,dodać do tężejącej masy jogurtowej i delikatnie wymieszać.
Jedną trzecią masy jogurtowej wyłożyć na ciasteczkowy spód,ułożyć na nim część owoców(ja akurat użyłam brzoskwiń-w okresie letnim warto wykorzystać świeże owoce np. truskawki) następnie rozprowadzić pozostałą masę i wyrównać wierzch,schłodzić w lodówce 30 minut.
Na schłodzonym torciku ułożyć pokrojone pozostałe owoce.Zalać tężejącą galaretką i schłodzić przez kilka godzin.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz