Słodka cukierenka
wtorek, 2 kwietnia 2013
Sernik z rosą
Ciasto:
1 szklanka mąki
80 dag margaryny
pół łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do smaku
Z podanych składników zagniatamy ciasto,zawijamy z folię spożywczą i schładzamy w lodówce 1 godz. Można również przygotować ciasto na spód dzień wcześniej.
Masa serowa:
1 kg sera śmietankowego(może być zmielony twaróg wiaderkowy)
3 jajka
3 żółtka
1/2 szklanki oleju
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
2 budynie śmietankowe
kilka kropel aromatu waniliowego
Pianka:
3 białka
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka octu
Twaróg wykładamy do dużej miski,dodajemy 3 jajka i 3 żółtka,miksujemy na wolnych obrotach,następnie dodać szklankę cukru,pół szklanki oleju,a na końcu dwa budynie śmietankowe na sucho,kilka kropel aromatu waniliowego i szklankę mleka,miksujemy aż uzyskamy jednolitą masę.
W tym czasie przygotowujemy blaszkę 30x25 cm,wykładamy papierem do pieczenia,spód wylepiamy ciastem na które wylewamy masę serową.Pieczemy ok 50 min w temperaturze 180 stopni.
Z białek ubijamy pianę,pod koniec dodajemy pół szklanki cukru pudru i łyżkę octu,dzięki któremu pojawią się na naszym cieście piękne krople rosy.Po upływie 50 min wyciągamy sernik z piekarnika,rozsmarowujemy na nim pianę z białek i wkładamy do piekarnika jeszcze na 10-15 minut.Studzimy,sernik gotowy.
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz