Słodka cukierenka
niedziela, 7 kwietnia 2013
Małe pączki
Składniki:
600 g mąki pszennej
3 małe jajka
100 g roztopionego masła
70 g cukru z wanilią
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki rumu
250 ml letniego mleka
20 g świeżych drożdży (lub 10 g suchych)
olej do smażenia
konfitura lub krem do nadziewania
Mąkę przesiać,dodać suche drożdże oraz pozostałe składniki(rozczyn ze świeżych drożdży dodać na końcu),wyrobić a pod koniec dodać rozpuszczony tłuszcz.Ciasto uformować w kulę,włożyć do oprószonej mąką miski,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Blat oprószyć mąką,ciasto rozwałkować na grubość 1,5 cm i kieliszkiem o średnicy 2-2,5 cm wykrawać pączki.Odkładać je na blaszkę lekko oprószoną mąką do podwojenia objętości.Można także formować kulki i od razu nadziewać dżemem.
Po wyrośnięciu smażyć na oleju rozgrzanym do 175 stopni,po minucie z każdej strony.
Lukier:
ok 2 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki gorącej wody
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz