Zaległe przepisy jeszcze z urlopu w Polsce :) Muffinki są przepyszne,nie za suche,a z budyniem smakują rewelacyjnie:)
Ciasto:(przepis na 12 dużych muffinek)
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
170 g cukru
2 łyżki kakao
150 g rozpuszczonego masła lub margaryny
170 ml mleka
2 jajka
szczypta soli
Masa budyniowa:
1 budyń waniliowy
400 ml mleka
3 łyżki cukru
Dodatkowo:
tabliczka mlecznej czekolady
70 g płatków migdałowych
Wszystkie suche składniki wymieszać w jednej misce,do drugiej miski wlać wszystkie mokre składniki,jajka rozmieszać z mlekiem za pomocą miksera,dodać rozpuszczone masło,wymieszać.Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać łyżką(niekoniecznie mikserem).
Ugotować budyń jak w przepisie,zmniejszając ilość mleka do 400 ml,aby był gęściejszy.Odstawić do lekkiego przestudzenia(nie musi być zimny).
Do foremki na muffinki wkładamy papilotki,nakładamy po łyżce ciasta i budyniu,budyń przykryć resztą ciasta.Piec 20-25 minut w temperaturze do 190 stopni.Po upieczeniu pozostawić na kilka minut w formie,a następnie wyjąć.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.Przestudzone muffinki posmarować czekoladą i obsypać płatkami migdałowymi.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz