Słodka cukierenka
środa, 17 lipca 2013
Biszkopt jasny-przepis podstawowy
Składniki:
7 jajek
30 dag cukru
6 łyżek ciepłej wody
15 dag mąki pszennej
15 dag mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek,białka ubić na sztywno,pod koniec ubijania dodać cukier i miksować na wolnych obrotach,dodawać kolejno po jednym żółtku,na końcu wodę i wszystko dalej ubijać aż powstanie gęsta masa.Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia,po czym dodać je do masy i delikatnie wymieszać.
Przygotowujemy tortownicę o średnicy 28 cm,wyłożyć papierem do pieczenia,zarówno dno jak i boki(biszkopt rośnie bardzo wysoki).Masę przelewamy do tortownicy.Piec ok 45-50 minut w temperaturze 180-200 stopni.Po upieczeniu studzimy w formie.
Udanych wypieków
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz