Owocową piankę robiłam dzisiaj pierwszy raz i szczerze zaskoczył mnie smak tego ciasta, ani nie za słodkie ani nie za kwaśne,na upały w sam raz,czarne porzeczki orzeźwiły te ciasto :)
Ciasto:
500 g mąki
250 g margaryny lub masła
110 g cukru
6 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
Pianka owocowa:
6 białek
2 opakowania kisielu o smaku owoców leśnych
110 g cukru
300 g czarnych porzeczek
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia
Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę,następnie stopniowo dodawać przesianą mąkę wymieszaną z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia.Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części,jedną część owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut,a drugą częścią ciasta wylepić dno prostokątnej formy o wymiarach 25x35 cm posmarowanej margaryną i wyłożoną papierem do pieczenia.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę,pod koniec ubijania wsypać kisiel.Na ciasto wysypać owoce,nakryć ubitą pianą z białek a na końcu na tarce o grubych oczkach zetrzeć drugą część ciasta.Piec 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.Wystudzić.Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz