Słodka cukierenka
poniedziałek, 29 lipca 2013
Ciasteczko-babeczki z czekoladą i rodzynkami
Składniki:
250 g mąki
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao
150 g pokruszonej czekolady lub groszków czekoladowych
250 ml mleka
cukier waniliowy
1 jajko
90 ml oleju
100 g rodzynek
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia
W misce mieszamy wszystkie suche składniki,następnie dodajemy wszystkie mokre składniki,czyli mleko,jajko i olej,mieszamy kilka razy niedbale łyżką(nie trzeba mikserem) chodzi o to,żeby wszystkie składniki się dobrze połączyły.Tajemnica udanych babeczek tkwi w tym aby ciasto było jak najbardziej grudkowate,wtedy są one puszyste.Powstałą masę nakładamy do papierowych papilotek,wypełniając je do 2/3 wysokości.Piec ok 20 minut w temperaturze 190-200 stopni.Dodatki mogą być według uznania.Po ostygnięciu zdejmujemy papierowe foremki i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz