Słodka cukierenka
piątek, 5 lipca 2013
Ciasto marchewkowe w wersji czekoladowej
Składniki:
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
1 i 2/3 szklanki mąki
3 jajka
2 szklanki tartej marchewki
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
1 i 1/2 łyżki kakao
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
tabliczka mlecznej czekolady
Jajka ubijamy z cukrem na jasną,puszystą masę,mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.Do ubitych jajek dodajemy cynamon i kakao,na następnie powoli wsypujemy naszą mąkę i olej,miksujemy na większych obrotach do połączenia składników,na koniec dodać tartą marchewkę i mieszamy drewnianą łyżką.
Przygotowujemy tortownicę o średnicy 28 cm,wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy naszą masę.Piec 50 minut w temperaturze ok.200 stopni do suchego patyczka.Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy nią ciasto.
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz