Dla smakoszy szarlotek jedna z jej wersji,tym razem z budyniową pianką,pyszna,nie za słodka,taka jak lubię.Mamy jesień warto więc korzystać z jabłek.Pisząc dla Was posta już myślę co upiec na weekend :)
Ciasto:
500 g mąki
220 g cukru
200 g margaryny
5 żółtek
4 łyżki śmietany 18%(ja dałam 10%)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Budyniowa pianka:
2 budynie waniliowe z cukrem
750 ml mleka
5 białek
5 łyżek cukru
Dodatkowo:
1 i 1/2 kg jabłek
cukier puder do oprószenia
Z wszystkich składników zagniatamy ciasto,1/3 odkładamy,zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki,a resztę do lodówki.Blaszkę o wymiarach 40x25 cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu wykorzystując do tego 750 ml mleka,odstawić do przestudzenia.Jabłka obrać,pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na grubą kostkę.Ciastem z lodówki wyłożyć naszą blaszkę,nakłuć widelcem i ułożyć pokrojone jabłka.Białka ubić na sztywno,dodając pod koniec ubijania 5 łyżek cukru,a następnie za pomocą miksera połączyć z przestudzonym budyniem.Masę budyniową wylać na jabłka,wyciągnąć ciasto z zamrażarki i zetrzeć je na tarce o grubych oczkach na budyniowej piance.Piec 45-50 minut w temperaturze 190-200 stopni.Wyjąć z piekarnika,przestudzić i przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego
Ostatnio chodzi za mną taka budyniowa szarlotka! Pychotka :)
OdpowiedzUsuńJest na prawdę przepyszna,z dużej blachy zostały już tylko cztery kawałki :) polecam zrobić :)
UsuńOj ja to się obawiam, że jak upiekę to nic nie zostanie:D bo z mojego ciasta sezamowego, które ostatnio piekłam nic nie zostało:) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńhttp://domowe-wypieki.com/ciasto-sezamowe-z-gruszkami/ zapraszam więc na ciacho sezamowe:)
UsuńBędę musiała spróbować tego sezamowego :) lubię eksperymentować :)
UsuńNajlepsze są takie najprostsze ciasta :)
OdpowiedzUsuń