Jakiś czas temu w internecie znalazłam podobne ciasto,nazwa ta sama,tylko bez jasnego biszkoptu,można znaleźć też te ciasto pod inną nazwą a jakże krzykliwą-cycki teściowej :) ogólnie troszkę jest pracy przy tym cieście ale smak rekompensuje trud włożony w upieczenie.Bardzo polecam,zawsze ja próbuję pierwszy kawałek a tym razem mąż dorwał mi się do talerza :)
Składniki na biszkopt makowo-kokosowy(blaszka 25x40 cm):
7 białek
1 szklanka cukru
1 szklanka maku(gotowanego i zmielonego)
1 szklanka wiórek kokosowych
Biszkopt jasny:
4 jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek oleju
Masa maślano-budyniowa:
7 żółtek
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka cukru
3 opakowania budyniu waniliowego
1 kostka masła(250g)
1 i 1/2 l mleka
Poncz:
1 szklanka ciepłej przegotowanej wody
2-3 łyżki cukru
2-3 łyżki soku z cytryny
Wierzch:
24 biszkopty okrągłe
poncz do nasączenia garść rodzynek
Polewa:
7 łyżek kakao
7 łyżek masła
7 łyżek słodkiej śmietany
7 łyżek cukru
Dodatkowo:
2-3 łyżki dżemu wiśniowego
Biszkopt makowo-kokosowy:Białka ubić na sztywno,pod koniec ubijania dodać cukier,a następnie mak i wiórki kokosowe.Delikatnie wymieszać,wyłożyć do blaszki,piec ok 25 minut w temperaturze 170 stopni.
Biszkopt jasny:Białka ubijamy z cukrem,dodajemy żółtka,a następnie olej i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,piec ok 30-35 minut w temperaturze 170-175 stopni.
Masa maślano budyniowa:1 l mleka zagotować,pozostałe składniki(oprócz masła) dobrze wymieszać lub ubić mikserem,wlać do gotującego się mleka,mieszać cały czas do zgęstnienia.Wystudzić.Masło utrzeć,stopniowo dodawać ugotowany i wystudzony budyń.
Wierzch:biszkopty nasączyć w ponczu i układać jeden obok drugiego na masie budyniowej.
Polewa:wszystkie składniki umieścić w garnku i podgrzać(nie gotować),mieszać co jakiś czas do momentu aż cukier się rozpuści,tak przygotowaną polewę lekko przestudzić,ale tak by konsystencja była jeszcze lejąca.
Składanie ciasta:
Biszkopt jasny-dżem-połowa kremu-biszkopt makowo-kokosowy-reszta kremu-nasączone biszkopty w ponczu-polewa czekoladowa-rodzynki
Całość schłodzić i przechowywać w lodówce.
Smacznego
Hahaha nazwę ma obłędną !
OdpowiedzUsuńAle wygląda pysznie :)
świetne ciasto, bardzo je lubię:)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto, uwielbiam je :)
OdpowiedzUsuńTo jest ciasto naprawdę rewelacyjne w smaku.Wczoraj jadłam u MIROSŁAWY.Jest zawsze świetne i bardzo szybko znika ze stołu.Wymaga trochę zachodu, ale warto.Polecam.
OdpowiedzUsuń