Ciasto:(blaszka 25x30cm)
2 szklanki mleka
3 szklanki mąki
125 g rozpuszczonego masła
2 łyżki kakao
2 łyżki dżemu truskawkowego lub wiśniowego
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka cukru
Krem:
2 szklanki mleka
1 budyń waniliowy
3 łyżki cukru
50 g masła
Wierzch:
3 łyżki dżemu truskawkowego
200 ml śmietany 30-36%
1 łyżka cukru pudru
1 śmietan-fix
1 tabliczka mlecznej czekolady
Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na gładką masę i wylać na blaszkę.Piec 40 minut w temperaturze 175 stopni.Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Krem:w części mleka rozmieszać budyń i cukier,resztę zagotować,ugotować budyń.Do gotującego się jeszcze budyniu dodać masło,mieszać aż się połączą i ponownie zagotować.Gorącą masą przełożyć ciasto,odstawić do wystygnięcia.Wierzch posmarować dżemem.Kremówkę ubić z cukrem pudrem i fixem,wyłożyć na dżem.Czekoladę grubo pokroić i posypać bitą śmietanę.
Smacznego
Pyszności - chyba się wproszę na kawałek :)
OdpowiedzUsuńZapraszam nawet i na dwa kawałeczki :) a ciasto faktycznie jest pyszne :)
Usuń