Słodka cukierenka
poniedziałek, 15 lipca 2013
Szarlotka brzoskwiniowa z pianką
Ciasto:
300 g mąki
200 g zimnego masła
1 jajko
2 łyżki cukru
szczypta soli
Nadzienie brzoskwiniowe:
1 kg brzoskwiń
70 g cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki cynamonu
sok z 1/2 cytryny
Pianka:
2 białka
szczypta soli
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia
Mąkę wymieszać z solą i cukrem,dodać posiekane masło,jajko i zagnieść ciasto.Z ciasta uformować dwie kule jedną troszkę większą i włożyć do lodówki na 1 godz.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z cynamonem i cukrem,brzoskwinie obrać,pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny,dodać do suchych składników i wymieszać.
Przygotować foremkę o wymiarach 30x25 cm,dobrze wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą.Większą porcją ciasta wylepić dno blaszki,następnie położyć owoce.Z białek ubijamy pianę i rozsmarowujemy ją na owocach,na końcu na wierzch zetrzeć drugą część ciasta na tartce o grubych oczkach.Piec przez 10 minut w temperaturze 220 stopni,a później obniżyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze przez 30-40 minut.Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz