Słodka cukierenka
niedziela, 7 kwietnia 2013
Sernik marmurkowy waniliowo-czekoladowy
Spód z ciasteczek:
120 g ciasteczek lub herbatników maślanych w czekoladzie
2-3 łyżki kakao
100 g masła
Masa serowa:
1 kg mielonego twarogu
5 jajek
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżki budyniu waniliowego
200 g nutelli lub czekolady mlecznej
Polewa:
100 g mlecznej czekolady
50 ml śmietanki kremówki
1 łyżka masła
Ciasteczka rozdrobnić w blenderze,przesypać do miski,dodać masło i kakao,zmiksować do połączenia składników.Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy,na spód papier(boków nie wykładamy papierem).
Jajka utrzeć z cukrem(białek nie oddzielamy od żółtek),dodać twaróg i budyń,dalej ucierać.Masę podzielić na dwie części.Do jednej połowy dać ekstrakt waniliowy,wymieszać,do drugiej czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub nutellę,zmiksować.Masę serową wykładać na spód ciasteczkowy na przemian po jednej łyżce.Piec ok 1 godz w temperaturze 180 stopni.Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.Wystudzony sernik schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
W garnuszku podgrzać mleczną czekoladę z masłem i śmietanką,wymieszać.Posmarować ciasto polewą.
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz