Biszkopt:
6 jajek
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek cukru
Pieczemy biszkopt: białka ubijamy na sztywno,pod koniec dodajemy cukier,dodajemy żółtka i miksujemy chwilę na małych obrotach,dodajemy,przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy szpatułką.Ciasto przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blachy(ja wyłożyłam formę papierem do pieczenia).Pieczemy ok 30 min w temp 180 stopni.
Masa:
1 budyń waniliowy
1/2 l mleka
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
tabliczka mlecznej czekolady
kostka masła-250 g
6-10 łyżek cukru
Pianka:
1/2 l śmietany 30-36%
2 opakowania śmietan-fixu
10 dag wiórków kokosowych
Przygotowujemy masę: gotujemy budyń na 1/2 l mleka,studzimy,gdy wystygnie miksujemy z kostką masła.Mleczną czekoladę z łyżką mleka roztapiamy z kąpieli wodnej i dodajemy do masy budyniowej cały czas mieszając.Gorzką czekoladę kroimy na małe kawałeczki i dodajemy do masy.
Biszkopt przekrawamy na 2 części i przekładamy masą budyniową.
Śmietanę ubijamy ze śmietan fiksem i smarujemy nią wierzch ciasta.Wiórki kokosowe prażymy na patelni,studzimy.Posypujemy wierzch placka.Wkładamy do lodówki aby się schłodziło.
Smacznego
Słodko-słono |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz