Słodka cukierenka
wtorek, 2 kwietnia 2013
Sernik królewski
Ciasto:
20 dag mąki
10 dag cukru
10 dag masła
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia,dodajemy cukier,miękkie masło,kakao i cukier waniliowy.Zagniatamy ciasto,zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 1 godz.
Masa serowa:
1 kg tłustego zmielonego twarogu
2 budynie waniliowe (na sucho)
4 żółtka
20 dag cukru
1/2 l śmietany kwaśnej lub mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
Dodatkowo:
4 białka
Bakalie:rodzynki itp (co kto lubi)
Cukier puder do posypania ciasta
Zmielony twaróg przekładamy do większej miski,dodajemy żółtka i cukier,miksujemy na małych obrotach,następnie dodać dwa budynie na sucho i pół szklanki oleju,zmiksować,na końcu dodać śmietanę i łyżeczkę proszku do pieczenia,zmiksować.W tym czasie z białek ubić pianę na sztywno,dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać,można dodać bakalie ale nie trzeba.
Przygotowujemy blaszkę,którą wykładamy papierem do pieczenia,połowę schłodzonego ciasta z zamrażarki ścieramy na tarce na dużych oczkach,lekko dociskamy do foremki żeby wszędzie było ciasto,wylewamy masę serową i ścieramy na tarce resztę kakaowego ciasta.Pieczemy 1 godz w temperaturze 180 stopni.Sernik studzimy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.Jeszcze ciepły posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz