Tym razem zrobiłam murzynka z sercem, do Walentynek jeszcze daleko tak samo zresztą jak do rocznicy ale warto czasem zrobić coś bez okazji,przecież nie potrzebne są okazje do tego aby powiedzieć po prostu "Kocham"
Składniki:
Różowe ciasto biszkoptowe:
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
odrobina barwnika czerwonego lub różowego
Ciasto czekoladowe:
2 szklanki mąki
250 g margaryny
1 szklanka cukru
6 łyżek mleka
4 łyżki kakao
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt:białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywną pianę,pod koniec ubijania dodając cukier,następnie żółtka,zmiksować,oraz mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia,delikatnie wymieszać szpatułką,z przygotowanego ciasta odłożyć 2 łyżki.Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać nasze ciasto.Piec ok 15-20 minut w temperaturze 160 stopni.Po upieczeniu wyjąć z formy,wystudzić i przekroić na dwa blaty,a następnie wykrawać foremką serduszka.Serduszka zlepiać ze sobą używając pozostawionego ciasta,ułożyć je po środku keksówki,w jednym rządku.
Margarynę roztopić,dodać cukier i kakao,oraz mleko,zagotować i odlać pół szklanki masy na polewę,a resztę wystudzić.Do przestudzonej masy kakaowej dodać żółtka,zmiksować,wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksować.Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy za pomocą szpatułki.Ciasto czekoladowe delikatnie wylać na ułożone w formie serduszka,na początku najlepiej po łyżce żeby się nie przewróciły,przykryć całkowicie ciastem.Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.Jeszcze lekko ciepłe polewamy naszą polewą.
Smacznego
Wygląda wyśmienicie :) odrazu nasuwa się piękne powiedzenie "przez żołądek do serca" :)
OdpowiedzUsuńDokładnie :) nie wyszło do końca tak jak chciałam ale smakowało bardzo ciekawie z tym biszkoptem :)
Usuńtakie zakochane ciasto Ci wyszło:) super:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) starałam się jak mogłam :)
Usuń