Na powitanie kalendarzowej jesieni zapraszam na pączki z konfiturą jabłkową i bitą śmietaną,wypiek może nie bardzo jesienny ale na poprawę nastroju najlepszy :)
Składniki:(na ok 25 dużych pączków):
5 szklanek mąki
1 szklanka ciepłego mleka
1/2 łyżeczki soli
3 jajka
70 g cukru + 2 łyżki
50 g drożdży
2 łyżki wódki
100 g roztopionego masła
Dodatkowo:
konfitura jabłkowa lub dowolne nadzienie
300 ml bitej śmietany 30 %
cukier puder do oprószenia lub lukier
1 i 1/2 l oleju
Zaczynamy od zrobienia rozczynu,do ciepłego mleka rozkruszamy drożdże,dodajemy 2 łyżki cukru i mieszamy,odstawiamy pod ściereczką na 10 minut w ciepłe miejsce.
Do dużej miski przesiewamy mąkę,dodajemy sól,jajka,cukier,wódkę,wyrabiamy ciasto(być może trzeba będzie dosypać troszkę mąki jeśli ciasto będzie za bardzo lepkie,na końcu dodajemy roztopione masło i ponownie wyrabiamy ciasto na gładko,przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godz do wyrośnięcia.Po tym czasie wyciągamy nasze ciasto i na stolnicy posypanej mąkę rozwałkowujemy ciasto na grubość 1-1,5 cm,wykrawamy szklanką krążki,które następnie pozostawiamy do wyrośnięcia(u mnie trwało to 40 minut).Rozgrzewamy olej do temperatury 170-180 stopni i smażymy pączki(ważne żeby nie wrzucać za dużo bo każdy pączek jeszcze urośnie i musi mieć miejsce),po usmażeniu odsączamy na papierowych ręcznikach nadmiar tłuszczu.Nadziewamy dowolnym nadzieniem(konfitura,marmolada,nutella) i posypujemy cukrem pudrem lub robimy lukier.
Smacznego
Lepsze niż u mamy !!! mniam !!!!
OdpowiedzUsuńCieszę się,że smakowały :) ale żeby były lepsze niż u mamy :)
UsuńDomowe pączusie - to lubię!
OdpowiedzUsuńNajlepsze są te domowe :)
UsuńW końcu nadchodzą czasy pączków!:)) uwielbiam. wole z pudrem:))
OdpowiedzUsuńNa pączki jest zawsze dobry czas,niekoniecznie musi to być tłusty czwartek :)
UsuńKurcze..ale smaka mi narobiłaś...chyba będę musiala zrobic..
OdpowiedzUsuńPolecam pączki z tego przepisu i życzę udanych wypieków :)
Usuń