Ciasto:
600 g mąki
1/2 szklanki cukru + 2 łyżki
60 g roztopionego masła
1 szklanka ciepłego mleka
3 jajka w temp.pokojowej
40 g świeżych drożdży
Farsz:
3 średnie jabłka
3 łyżki kaszy manny
2 łyżki cukru
Lukier:
100 g cukru pudru
1/4 szklanki gorącej wody
Drożdże rozetrzeć z dwoma łyżkami cukru,dodać cztery łyżki mąki i ciepłe mleko,wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.Gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodajemy 300 g przesianej mąki,roztrzepane dwa jajka i cukier,wyrobić ciasto,powoli podsypując resztą mąki,na końcu dodać roztopione i ostudzone masło,ponownie wyrobić,aż ciasto dobrze połączy się z tłuszczem.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny i przykryć bawełnianą ściereczką.
Jabłka obrać,pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na małe kawałki,posypać cukrem i kaszą manną,wymieszać.
Blat lub stolnicę oprószyć mąką,ciasto rozpłaszczyć dłońmi i kubkiem wyciskać krążki.Na każdym układać jabłka i zawijać małe rogaliki.Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.Przed wsadzeniem do pieca posmarować rozbełtanym jajkiem.Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.Po upieczeniu studzić na kratce a następnie polukrować.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz