Słodka cukierenka
sobota, 18 maja 2013
Tarta z kremem cynamonowym,jabłkami i pianką
Ciasto:
180 g mąki
50 g cukru
125 g masła lub margaryny
1 jajko
szczypta soli
Krem cynamonowy:
300 ml mleka
3 żółtka
2 łyżki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cynamonu
Warstwa jabłkowa:
600 g jabłek
200 ml soku jabłkowego
Piana:
3 białka
100 g cukru
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto,zawinąć w folię spożywczą,włożyć do lodówki na 1 godz(tą czynność można wykonać dzień wcześniej).
Jabłka obrać,usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki.Jabłka zagotować z sokiem jabłkowym i zostawić na 5 minut na bardzo małym ogniu.Jabłka powinny lekko zmięknąć,ale nie rozgotować się.Wyłożyć jabłka na sitko i zostawić do wystygnięcia.
Żółtka z cukrem i cynamonem ubijać kilka minut aż powstanie gęsty,jasny krem.Mąkę ziemniaczaną wymieszać dokładnie z pięcioma łyżkami mleka.Resztę mleka zagotować,zdjąć garnek z ognia,dodać mąkę rozmieszaną z mlekiem,następnie ubite żółtka i wszystko dokładnie wymieszać.Ponownie zagotować,zdjąć z ognia,ostudzić.
Formę na tartę o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia,rozwałkować ciasto i przełożyć do przygotowanej blaszki,formując wysoki brzeg,spód ciasta nakłuć gęsto widelcem.Foremkę z ciastem wstawić do piekarnika i podpiec ok 20 minut w temperaturze 180 stopni.Na podpieczonym spodzie rozsmarować krem cynamonowy,wyłożyć jabłka.Białka ubić z cukrem na sztywną pianę i wyłożyć na jabłka.Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz