Słodka cukierenka
sobota, 11 maja 2013
Sernik kokosowy z białą czekoladą
Spód:
200 g ciasteczek lub herbatników maślanych
100 g roztopionego masła
Masa serowa:
1 kg mielonego twarogu
1 szklanka cukru kryształu (może być też cukier puder)
200 ml śmietany 30 %
100 g białej czekolady
100 g wiórek kokosowych
5 jajek
2 budynie waniliowe (na sucho)
Polewa:
50 ml śmietany 30%
100 g białej czekolady
Ciasteczka zmielić blenderem na pył lub też jak ja to zrobiłam włożyć do woreczka i wałkiem zmielić,dodać roztopione masło.Przygotować tortownicę o średnicy 28 cm,spód wyłożyć papierem do pieczenia,boków nie. Ciasteczka przełożyć do formy i dobrze uklepać,tak aby spód był zwarty,schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Śmietankę podgrzewamy w rondelku i w ciepłej rozpuszczamy białą czekoladę.Odstawiamy do wystudzenia.W większej misce ubijamy jajka z cukrem,następnie dodajemy po kolei wszystkie składniki oprócz śmietanki z białą czekoladą.Miksujemy wszystko na gładką masę.Gdy masa będzie w miarę zmiksowana dodajemy czekoladę ze śmietaną.Ponownie miksujemy dopóki masa serowa nie zacznie tężeć(masa powinna mieć konsystencję średnio ubitej kremówki).Masę przelewamy na ciasteczkowy spód.Pieczemy 1 godz w temperaturze 170-180 stopni.Jeśli wierzch zacznie szybko brązowieć przykryjcie górę folią aluminiową.Sernik studzimy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.Wystudzony polewamy polewą.
50 ml śmietanki podgrzewamy w rondelku i rozpuszczamy w niej 100 g białej czekolady,polewamy nią wystudzony sernik.
Schłodzić w lodówce minimum przez 4 godz,najlepiej przez całą noc.
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz