Słodka cukierenka
piątek, 28 czerwca 2013
Sernik czekoladowy
Spód:
200 g ciasteczek maślanych
70 g roztopionego masła
1 łyżka ciemnego kakao
Masa serowa:
1 kg mielonego twarogu
4 jajka
150 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
1/2 szklanki mleka
2 budynie czekoladowe
1 szklanka cukru pudru
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia
50 g czekolady grubo pokrojonej(mleczna i gorzka)
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,przestudzić.Ciasteczka zmielić na pył blenderem,dodać roztopione masło i kakao,wymieszać i wyłożyć spód tortownicy.Włożyć do lodówki na 30 minut.
W misie miksera umieszczamy twaróg oraz jajka,miksujemy chwilę na wolnych obrotach,dodajemy cukier,mleko i budynie,na końcu przestudzoną rozpuszczoną czekoladę i miksujemy do połączenia składników.Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód.Piec 70 minut w temperaturze 160-170 stopni (w zależności od piekarnika).Studzimy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.Po wystudzeniu wkładamy do lodówki na 3-4 godziny w celu schłodzenia.Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i grubo krojoną czekoladą.
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Kasia, jak patrzę na to ciacho to mi ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńMocno czekoladowe? Czuć ser? Bo wygląda fantastycznie!
Bardzo czekoladowe :) miałam dać więcej gorzkiej czekolady ale wolałam nie ryzykować,tyle ile jest w zupełności wystarczy,a co do sera do czuć ale minimalnie,dziękuję według znajomych to był jeden z najlepszych serników zaraz po serniku z rosą,więc bardzo polecam :)
Usuń